Egg Tempera Forums

Go Back   Egg Tempera Forums > The Forums > The Forum for Tempera Painting Issues

The Forum for Tempera Painting Issues Sharing the knowledge and experience of fellow tempera painters.

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 14-05-12, 06:23 PM
vermillion9's Avatar
vermillion9 vermillion9 is offline
Gettin' Eggy With It
Join Date: Mar 2010
Location: Florida
Posts: 88
Default Panels, paint, and frustration

Several months ago, I made some gesso panels according to the instructions in Koo's wonderful book. They are lovely and smooth and seriously pissing me off.

My problem is that no matter what variables I change (i.e. egg quantity, water quantity, new eggs, paint color, etc) after 45 minutes to an hour the paint starts acting over-tempered. No matter how little egg I add to my paint piles, the paint is still over-glossy, streaking and lifting! It also feels unpleasant, as though the paint is over-tempered, although at this point I am using next to zero egg.

However, if I use the same, exact piles of paint on lifting, no overly glossy appearance and no streaking. WTF???

The only thing I can think of (after 2 days of messing around and wanting to gouge out my own eyes in frustration) is the high humidity here in central Florida. According to the Weather Channel app on my phone, it is currently 79% and was higher, like 83%, a few hours ago.

Could I have seriously botched my panels? I didn't add anything strange or uncalled for in the instructions.

I am just really baffled. Help!!
Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 09:33 AM.
Design modifications, graphics and CSS by RobM
June 2010

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.